Kvalita života a psychická zátěž laických pečujících - Pitthardová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce se zaměřuje na laické (neformální) pečující o seniory v domácím prostředí, konkrétně na kvalitu jejich života a zátěž vyplývající z poskytování péče. Teoretická část práce je zaměřena na problematiku stáří a stárnutí, soběstačnost a sebepéči seniorů, charakterizuje laickou péči a funkci rodiny, domácí zdravotní péči a v závěru se také věnuje kvalitě života. Výzkumná část byla provedena pomocí kvantitativního a kvalitativního šetření. Kvantitativní výzkum byl proveden pomocí nestandardizovaného dotazníku, jehož součástí byl standardizovaný test IADL příjemce péče a CarerQol-7D zahrnující CarerQol VAS škálu. Nástrojem kvalitativní části výzkumu bylo polostrukturované interview sloužící k dokreslení problematiky laických pečujících.
Quality of life and mental stress of family caregivers
Keywords: laický/neformální pečující; kvalita života; psychická zátěž; rodinná péče; CarerQol nástroj; informal caregiver; quality of life; mental stress; family care; carerqol instrument