Vývoj cen benzínu v ČR a sousedních zemích - Kukáková, Petra (Univerzita Pardubice, 2014)
V první části práce je popsáno a vysvětleno několik základních pojmů, týkajících se daného tématu, jako jsou ropa, daně a benzín. Další část popisuje porovnání ekonomik ČR a sousedních zemí, třetí část uvádí organizace a společnosti, které se zabývají kromě jiných činností, sledováním vývoje cen ropy a s tím souvisejících cen benzínu. Čtvrtá část obsahuje popis událostí, které v jednotlivých letech ovlivňovaly vývoj cen ropy a benzínu na světových trzích. V páté části jsou popsány daně uvalené na benzín a na obrázcích zobrazen jejich podíl na ceně, dále několik informací o ropovodech v Evropě. Poslední část popisuje doporučení pro ČR.
The Development of Gasoline Prices in the Czech Republic and in the Neighboring Countries.
Keywords: Benzín; ropa; cena; kurz; Gasoline; oil; price; exchange rate