Ekonomické zhodnocení intenzifikace výroby koncentrátu barviv - Dočekalová, Veronika (Vysoká škola chemicko-technologická, 1992)
Obsahem této diplomové práce je ekonomické hodnocení efektivnosti investiční akce "Intenzifikace výroby koncentrátů barviv" připravované v s.p. VCHZ Pardubice. V úvodní části je popsán současný stav výroby koncentrátů barviv, důvody potřeby její intenzifikace a očekávané technické, obchodní a ekonomické změny spojené s intenzifikací. Ekonomické hodnocení je provedeno pomocí finančně-matematických metod založených na stanovení peněžního toku výdajů a příjmů s respektováním faktoru času a ve dvou variantách, kdy první varianta zohledňuje lineární a druhá degresivní metodu odepisování základních prostředků. Používané ekonomické kategorie a metody jsou uvedeny v teoretické části práce. Praktická část se zabývá již konkrétními výpočty hodnot ukazatelů, jež jsou sestaveny do tabulek. Ty jsou okomentovány a výsledné hodnoty ukazatelů jsou posouzeny na závěr. Výsledky této diplomové práce by měly přinést zhodnocení efektivnosti konkrétní investiční akce a dokázat na výši hodnot ukazatelů obou variant rozdílnou výhodnost použití metod odepisování základních prostředků pro všechny subjekty, které budou mít v příštím roce možnost volby metody odepisování dle nově platných předpisů.