Využití o-TOF ICP MS v prvkové analýze očních čoček a nitrooční tekutiny - Němcová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2008)
Byla zpracována literární rešerše zabývající se prvkovou analýzou komorové vody a oční čočky. Práce byla zaměřená na vypracování analytického postupu stanovení prvků v očních čočkách a komorové vodě pomocí ICP MS. Byl navržen postup přípravy komorové vody a čočky k analýze: vzorky komorové vody byly pouze ředěny, oční čočky byly rozloženy v prostředí kyseliny dusičné mikrovlnnou mineralizací. Byly optimalizovány podmínky ICP MS analýzy - vlastní nastavení parametrů přístroje o-TOF ICP MS, doba vnášení vzorku, volba pracovních izotopů i vnitřních standardů (139La, 115In, 89Y, 165Ho, 159Tb, 174Yb, 103Rh). Správnost metody byla ověřena vyhodnocením návratnosti analýzy spikovaného vzorku moči a srovnáním výsledků stanovení bez vnitřního standardu, s vnitřními standardy (Ho, Tb, Yb) a technikou standardního přídavku pro směsné vzorky čoček, komorové vody a moči. Byly stanoveny následující detekční limity: 0,006 Ni; 0,006 Mn; 0,030 Fe; 0,012 Cu; 0,017 Zn; 0,015 Se; 0,015 Cd; 0,004 Pb a 0,010 Cr, vše v ?g.l-1. Pro komorovou vodu byly nalezeny obsahy v rozsahu 0,036 - 0,555 Ni; 0,397 - 1,87 Mn; 0,672 - 2,41 Fe; 0,484 - 1,78 Cu; 0,484 - 1,78 Zn; 0,008 - 0,067 Se; 0,003 - 0,011 Cd; 0,054 - 0,610 Pb a 0,007 - 0,033 Cr, vše mg.l-1. V prasečích očních čočkách byla nalezená rozmezí prvků 0,491 - 269 Ni; 1,33 - 51,6 Mn; 7,52 - 611 Fe; 1,34 - 54,0 Cu; 1,43 - 57,7 Zn; 0 - 126 Se; 0,012 - 0,359 Cd; 0,192 - 38,9 Pb a 0,409 - 21,8 Cr, vše v mg.kg-1 suché váhy.
The using of o-TOF ICP MS for elemental analysis of eye lenses and humour aqua
Keywords: trace elements; aqueous humour; crystalline lens; mineralisation; ICP MS; internal standards; standard addition; stopové prvky; komorová voda; oční čočky; mineralizace; vnitřní standardy; standardní přídavek