Studium skel systému ZnO – B2O3 – P2O5 – WO3 - Mašlejová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2008)
V této diplomové práci byla připravena skla kompoziční řady (1-x)[0,5ZnO- 0,1B2O3-0,4P2O5]-xWO3 reakcí ZnO, WO3, H3BO3 a H3PO4 zahříváním reakční směsi na teplotu v rozmezí 1200-1260°C a následujícím chlazením na pokojovou teplotu. Skla byla připravována v koncentračním rozsahu x = 0-50 mol% WO3. Homogenní skla byla získána v koncentračním rozsahu x = 0-40 mol% WO3, ve sklech obsahujících 45 a 50 mol% WO3 byly pozorovány mikrokrystalické inkluze, identifikované Ramanovou spektroskopií jako tetragonální WO3. Získaná skla byla zbarvena modře, což bylo způsobeno přítomností iontů W5+ ve sklech, které byly identifikovány metodou elektronové spinové resonance.
Study of ZnO – B2O3 – P2O5 – WO3 system glasses
Keywords: borofosfátová skla; termická analýza; Rentgenová difrakční analýza; NMR spektroskopie