Interpretace románu Mistr a Markétka v českém literárním kontextu - Holanová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2013)
Má práce se zaměřuje na interpretace románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka v českém literárním kontextu. Mapuje různorodé přístupy k tomuto románu a snaží se postihnout jejich osobitý přínos. Současně se pokouší zasadit celý román do kulturního kontextu, zmapovat souvislosti a postihnout jeho kontinuitu s dalšími tvůrci. Všímá si rovněž i shodných rysů v rámci jednotlivých interpretací. Zároveň se pokouší o osobitý autorský přínos k tématu.
Interpretation of the novel The Master and Margarita in the czech literary context
Keywords: Ježíš; ďábel; filosofie; náboženství; magický realismus; láska; putování; svět; naděje; satira; humor; mýty; skepse; Jesus; devil; philosophy; religion; magic realism; love; pilgrimage; world; hope; satire; humor; myth; scepticism