Odsun a vyhnání německého obyvatelstva z jihlavského jazykového ostrova (Očima pamětníků 1945 - 1947) - Babková, Teresa (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se věnuje odsunu německého obyvatelstva z prostoru Jihlavského jazykového ostrova v letech 1945 – 1947. Po úvodní specifikaci tématu, shrnutí dosavadních výsledků bádání, zhodnocení dostupné zahraniční i domácí literatury a popisu Jihlavského jazykového ostrova, je pozornost věnována samotné historii soužití Čechů a Němců v dané oblasti od jejich počátků až do doby 2. světové války. Na tu navazuje obecně zaměřená kapitola líčící dějiny odsunu od samotných myšlenek na takovéto řešení až po samotnou realizaci. Následuje vlastní popis tzv. divokého odsunu a po něm odsunu organizovaného. Hlavní pozornost je věnována následujícím sběrným střediskům – v severní části JJO Bartoušov, Štoky, Bedřichov, v jižní části JJO pak Staré Hory, Horní Kosov, Helenín, Stonařov. Práce je zakončena shrnutím a závěrem.
Evacuation and ejection of German inhabitants from Jihlava's verbal island (Through the eyes of participants 1945 - 1947)
Keywords: odsuny; Němci; internační tábory; sběrná střediska; pamětníci