Společenské postavení žen v 1.republice. Srovnání několika osobností - Víšková, Romana (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem společenského postavení žen v první republice. Zaměřuje se zejména na jejich práva, možnosti vzdělání a profesní působení v této době. Práce je zaměřena na pětici vybraných žen z různých společenských vrstev, jmenovitě jsou to Cecilie Sternbergová, Alice Masaryková, Adina Mandlová, Hedvika Mukdenová, Anna Kamenohorská. Nejen na základě jejich rozdílného společenského postavení lze porovnat jejich životy v tehdejší době. Cílem této práce je nalézt shody a rozdíly v různých kapitolách jejich života, kterými jsou dětství, vzdělání, profese, manželství, mateřství a stáří.
Social position of women in the period of 1. st republic. Comparison of selected personalities
Keywords: první republika; ženy; dětství; vzdělání; profese; manželství; mateřství; stáří; Sternbergová, Cecilie; Masaryková, Alice; Mandlová, Adina; Mukdenová, Hedvika; Kamenohorská, Anna; First Czechoslovak Republic; women; childhood; education; occupation; marriage; motherhood; old age