Narativní poetika města v románech Michala Ajvaze - Burdová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce se zaměřuje na analýzu narativních strategií při zprostředkování fikčního prostoru města v knižně vydaných románech Michala Ajvaze. Záměrem je uchopení prostoru a jeho konstruktu v narativu. V textu je obsažena odpověď na některé otázky související s prostorem. Jednotlivé analýzy a tvrzení jsou opřeny o studie, teoretické a esejistické knihy předních českých teoretiků i samotného autora. V úvodu práce je dílo Michala Ajvaze začleněno do kontextu současné české prózy. Je zde také obsaženo seznámení s autorem, s jeho charakteristickými prvky a postupy i seznámení s jednotlivými knihami a jejich zkráceným obsahem.
Narrative Poetics of Urban Space in Novels by Michal Ajvaz
Keywords: Ajvaz, Michal; poetika prostoru; prostor; město; poetika města; narativ; fikční prostor; poetics of the space; space; town; poetics of the urban space; narrativ; fictional space