Předpoklady vývoje intermodálních přepravních systémů - Nachtigall, Petr (Univerzita Pardubice, 2010)
Disertační práce se zabývá matematickým modelováním variabilních nákladů vybraných druhů kombinované dopravy a přímé silniční dopravy. Pomocí aplikace matematického modelu je stanoven interval přípustných vzdáleností, kde doprovázená KD dosahuje nižších variabilních nákladů než přímá silniční doprava. Disertační práce se dále zabývá vytvořením nového autorem navrženého algoritmu pro výpočet optimální rozvozní vzdálenosti. Tento výpočet je založen na principu, že silniční vozidlo je najímáno za denní fixní částku. Součástí řešení je i vývojový diagram tohoto algoritmu.
Assumption in development of intermodal transport systems
Keywords: Kombinovaná doprava; nově navržený algoritmus; modal split; matematické modelování nákladů; intermodal transport; new algorithm; modelling of costs