Nové N,P-chelatující ligandy pro bimetalické komplexy - Suková, Natálie (Univerzita Pardubice, 2023)
Obsahem této diplomové práce je literární rešerše, zaměřená na přípravu a použití hemilabilních ligandů, které obsahují dva druhy donorových atomů D a Z. Z toho důvodu dále teoretická část této práce obsahuje rešerši týkající se N,N-, N,O- a N,P- chelatujících ligandů, které se mimo použití pro koordinaci přechodných prvků dají také použít pro koordinace prvků nepřechodných, zejména prvků 14. skupiny. Dále se pak tato práce zaměřuje na vzniklé komplexy těchto chelatujících ligandů, jejichž reakcemi s nepřechodnými prvky vznikají heterobimetalické sloučeniny, které se využívají v katalýze. A proto se experimentální část této diplomové práce zabývá navržením a přípravou nového N,P- chelatujícího ligandu pro reakce s ECl2 (E = Ge, Sn) za účelem přípravy kationtů s donor-akceptorovými interakcemi NE, přičemž donorový atom P by zůstal nekoordinován. V další části práce je pozornost soustředěna na redukční a koordinační reakce vzniklých sloučenin a v neposlední řadě také na charakterizaci sloučenin, ke které byla využita především NMR spektroskopie a bod tání, dále také IČ spektroskopie a rentgenová difrakční analýza.
Novel N,P-chelating ligands for bimetalic complexes
Keywords: hemilabilní ligand; prvky 14. skupiny; autoionizace; koordinace; donorový atom; bimetalické komplexy; germanium; cín; hemilabile ligand; group 14 elements; autoionization; coordination; donor atom; bimetallic complexes; germanium; tin