Příprava mikročástic kryogenním mletím vrstev nanovláken derivátů kyseliny hyaluronové - Ohnoutková, Hana (Univerzita Pardubice, 2015)
V dnešní době jsou nanovlákna v popředí zájmu vědy a testují se jejich možné aplikace v různých odvětvích vědy a průmyslu. Díky svým jedinečným vlastnostem a významné podobnosti s extracelulární tekutinou nacházejí využití na poli tkáňového inženýrství. Mezi vhodné materiály na přípravu nanovláken patří především polymery a stále více se dává přednost polymerům přirozeně se vyskytujícím. Zájem se v poslední době soustředí na kyselinu hyaluronovou a její deriváty. Tato diplomová práce se zabývá přípravou mikročástic pomocí kryogenního mletí nanovlákenných vrstev dvou derivátů kyseliny hyaluronové. Nanovrstvy jsou připravovány elektrospinningem pomocí přístroje 4SPIN. Práce se soustředí na vliv podmínek procesu přípravy mikročástic a vzájemně porovnává vlastnosti obou derivátů. U takto připravených mikročástic se sleduje především jejich velikost, distribuce velikosti a cytotoxicita. Bylo zjištěno, že oba deriváty se liší svou strukturou nanovláken, což může mít vliv na velikost částic a jejich cytotoxicitu. Různé podmínky přípravy mikročástic hrají roli v distribuci částic, ale nikoliv v jejich cytotoxicitě. Oba deriváty jsou využitelné na poli biomedicíny. Podle konkrétní budoucí aplikace je potřebné je ale dále vhodně testovat.
Preparation of microparticles by cryogenic grinding nanofiber layers of hyaluronic acid derivates
Keywords: electrospinning; hyaluronic acid; microparticle; nanofiber; photocrosslink; elektrospinning; fotocrosslink; kyselina hyaluronová; mikročástice; nanovlákna