Kapilární plynová chromatografie polyethylenglykolmonoalkyletherů a jejich produktů biologického rozkladu - Richter, Pavel (Univerzita Pardubice, 1999)
Práce pojednává o možnostech analýzy polyethylenglykolmonoalkyletherů (PEGMAE) a jejich biodegradačních produktů kapilární plynovou chromatografií. Jsou zde zhodnoceny možnosti derivatizačních reakcí používaných při analýze PEGMAE. Tyto sloučeniny a jejich deriváty jsou charakterizovány relativními retenčními daty. Dále je práce zaměřena na anylýzu reziduí jednotlivých oligomerů a intermediátů v reakční směsi po provedených testech biorozloižitelnosti PEGMAE. Na závěr jsou navrženy možné rozkladové cesty, uplatňující se v počátečních fázích biologického rozkladného procesu.
The Capillary gas chromatography of alkylpolyethylene glycol ethers and their biodegradation products
Keywords: polyethylenglykolmonoalkylethery; kapilární plynová chromatografie; teplotní retenční indexy; biodegradace