Řízení vybraných rizik podniků chemického průmyslu - Lelková, Marcela (Univerzita Pardubice, 2013)
Disertační práce je věnována problematice řízení rizik v podnicích chemického průmyslu v ČR. Je zde definován pojem riziko a podnikatelské riziko. Dále jsou charakterizovány parametry rizika a vysvětleny postoje k němu. U podnikatelského rizika jsou uvedeny možné způsoby klasifikace a objasněny rizikové faktory a jeho zdroje. Následně jsou identifikovány fáze řízení rizik. Zvláštní pozornost je věnována analýze rizik a možnostem jejich minimalizace. V praktické části práci je na základě výsledků dotazníkového šetření a zpracovaných případových studií hodnocen současný stav řízení rizik v podnicích chemického průmyslu v ČR a způsoby minimalizace vybraných rizik v těchto podnicích. Navržena jsou také opatření pro zlepšení řízení rizik a metodika pro minimalizaci vybraných druhů rizik ve výrobních podnicích chemického průmyslu v ČR.
Risk management of selected companies in chemical industry
Keywords: riziko; podnikatelské riziko; řízení rizik; analýza rizik; způsoby minimalizace rizik; risk; business risk; risk management; risk analysis; options to risk minimization