Využití difusně reflexních spekter k charakterizaci pevných katalyzátorů na bázi ZnS a ZnO a k charakterizaci fotokatalyzátorů nanesených na tenkých vrstvách - Moťková, Petra (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na měření difúzně reflexních spekter pevných materiálů. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na popis DR UV-vis spektrofotometru a potenciál jeho využití k charakterizaci pevných katalyzátorů. Jako modelové systémy pro experimentální část bakalářské práce byly zvoleny pevné materiály na bázi ZnS/ZnO a pevné materiály na bázi TiO2 nanesené na tenkých vrstvách. Oba případy představují specifické využití DRS. V případě TiO2 fotokatalyzátoru naneseného v tenké vrstvě na skleněný materiál je diskutována možnost charakterizace tenkého TiO2 filmu s ohledem na mnohem častější charakterizaci pevného TiO2 materiálu umístěného v křemenné kyvetě. V případě materiálů na bázi ZnS/ZnO jde o zhodnocení výpočtu velikosti nanočástic ZnS/ZnO z hodnoty energie hrany získané z DR spektra pevného materiálu.
Application of diffuse reflectance spectra to the characterization of solid ZnS and ZnO based catalysts and the photocatalysts supported on thin films
Keywords: diffuse reflectance spectra; ZnS/ZnO materials; nanoparticles size; TiO2 thin layers; difuzně reflexní spektroskopie; ZnS/ZnO materiály; velikost ZnS/ZnO nanočástic; TiO2 tenké vrstvy