Vitamín K v potravinách - Tobiášová, Hana (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na vitamín K, hlavně na jeho tři formy K1, K2 a K3. V první části je popsána jeho struktura, kde se nejčastěji vyskytuje, a jeho chemické a biochemické funkce. Další část je zaměřena na jeho výskyt a formu v potravinách a potravinových doplňcích. Jsou shrnuty i informace o tom, jaká onemocnění může vyvolat nedostatek vitaminu K. Dále jsou uvedeny metody stanovení vitaminu K, jako je diferenčně pulsní polarografie a vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC), která se jeví jako nejvhodnější metoda ke stanovení obsahu vitaminu K.
Vitamine K in foodstuffs
Keywords: vitamín K; fyllochion; menachinon; chromatografie; hypovitaminóza; vitamin K; phylloquinone; menaquinone; chromatography; hypovitaminosis