Restaurování části renesančního štukového epitafu rodiny Hodějovských z Hodějova v kostele Narození sv. Jana Křtitele v Českém Rudolci. Rámování renesančních epitafů v nástěnné malbě. - Čivrná, Romana (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce prezentuje restaurování části renesančního epitafu Hodějovských z Hodějova umístěného v lodi kostela Narození sv. Jana Křtitele v obci Český Rudolec. Epitaf datovaný do roku 1582 je již v době jeho objevení považován za významnou památku renesančního štukatérství, jehož jemnou modelaci s nedotčenou původní polychromií překrývala masivní vrstva druhotných nátěrů. Unikátnost památky je podpořena kombinací původně použitého materiálu, kdy figurální části jsou vytvořené technikou polychromovaného štuku zasazeného do žulové architektury. Praktická část diplomové práce je složena z restaurátorského průzkumu zacíleného na historický vývoj díla, jednotlivá poškození a jejich příčiny a na originální techniku polychromie. Na základě zjištěných výsledků vycházejících i z předchozích restaurátorských průzkumů a zároveň z provedených zkoušek byl realizován komplexní restaurátorský zásah včetně jeho dokumentace, jež je doplněna o fotografickou, grafickou i textovou přílohu. Cílem restaurování bylo šetrné odstranění druhotných vrstev a prezentace původních renesančních polychromovaných štuků. Teoretická část diplomové práce je zaměřena na rámování renesančních epitafů v nástěnné malbě. Pomocí dohledané rešerše bylo řešeno začlenění epitafních děl do sakrálních prostorů pomocí malovaných rámů, jehož výsledkem je dokumentace vybraných děl a jejich přehledné seřazení do katalogu.
Restoration of a Part of the Renaissance Stucco Epitaph of the Hodějovský Family from Hodějov in the Church of the Nativity of St. John the Baptist, Český Rudolec. Framing Renaissance Epitaphs in Mural Painting.
Keywords: restaurování; renesance; epitaf; rod Hodějovských; štuk; polychromie; žula; sakrální prostor; druhotné vrstvy; restoration; renaissance; epitaph; Hodějovský family; stucco; polychromy; granite; sacral space; secondary layers