Příprava a studium chalkogenidových skel dotovaných prvky vzácných zemin - materiálů pro aktivní aplikace v blízké a střední IČ oblasti - Kašpar, Martin (Univerzita Pardubice, 2017)
Předkládaná diplomová práce je zaměřená na studium chalkogenidových skel systému 80GeS 2 - 20Ga2S3 dopovaných prvky vzácných zemin (Er, Dy, Nd), bizmutem a přechodnými kov y (Cu, Cr, Mn, Pb a Ag). Úvodní teoretická část seznamuje s vlastnostmi těchto skel a přináší rešerše odborné literatury na toto téma.
Preparation of chalcogenidge glasses doped by rare earth elements - materials for active applications in near- and mid-IR region
Keywords: luminiscence; amorfní chalkogenidy; vzácné zeminy; přechodné kovy; Luminescence; amorphous chalcogenides; rare-earths; transition metal