Co VID(íme) v InterCorpu? K hledání ekvivalentů českého vidu v paralelním korpusu - Nováková, Eva (My University, 2021)
Článek se zabývá využitím paralelního korpusu InterCorp (součást Českého národního korpusu) pro překladatelské účely. Popisuje způsoby, jakými lze získaná korpusová data vytěžovat během překladatelského procesu, a zkoumá výhody i slabiny korpusové analýzy při aplikaci na specifické překladatelské zadání, kterým je představit gramatickou kategorii českého vidu nerodilým mluvčím pomocí angličtiny jako mediačního jazyka.
A Perfect(ive) InterCorp: Equivalents of Czech Verbal Aspect in Parallel Corpora
Keywords: korpusová analýza; hodnocení kvality překladu; vidové dvojice; funkční kontrastivní analýza; corpus analysis; translation quality assessment; verbal aspect; contrastive functional analysis