Příprava acetyl- a trifluoroacetyl-substituovaných ferrocenů - Jakeš, Filip (Univerzita Pardubice, 2008)
Předložená bakalářská práce se zabývá přípravou a čištěním mono- a disubstituovaných acetyl a trifluoroacetylových derivátů ferrocenu. V teoretické části jsou shrnuty obecné vlastnosti ferrocenu, jeho příprava a reaktivita se zvláštním přihlédnutím k Friedelově – Craftsově acylaci. Jsou zde také uvedeny způsoby přípravy, čištění a vlastnosti acetyl- a trifluoroacetyl- substituovaných ferrocenů. Experimentální část detailně popisuje laboratorní postupy, které byly použity při přípravě mono- a disubstituovaných derivátů ferrocenu.
Synthesis of acetyl- and trifluoroacetyl-substituted ferrocenes
Keywords: ferroceny