Optimalizace systému brzd perkusního kladiva - Komárek, Radan (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá optimalizací konstrukčního návrhu brzdového systému perkusního kladiva, za účelem zvýšení pevnosti, životnosti, výkonu a úspory hmotnosti. Brzdový systém je součástí perkusního kladiva, vyvinutého v rámci projektu Centrum kompetence drážních vozidel, projekt TA ČR č. TE01020038. Toto perkusní kladivo má v budoucnu sloužit jako zkušební zařízení, pro simulaci rázové zkoušky tahem. Optimalizace jednotlivých součástí je prováděna analytickými výpočty a pomocí numerických analýz, na základě metody konečných prvků. Diplomová práce rovněž obsahuje výkresovou dokumentaci vybraných součástí brzdového systému perkusního kladiva.
Optimization of the percussive hammer brake system
Keywords: optimization; brake systems; percussive hammer; impact tensile test; finite element method; optimalizace; brzdové systémy; perkusní kladivo; rázová zkouška tahem; metoda konečných prvků