Superkritická fluidní extrakce VIII. - Sedláková, Jitka (Univerzita Pardubice, 1997)
Práce se zabývá využitím extrakce tekutinou v nadkritickém stavu po izolaci nepolymerních organických komponent ze střelných prachů jako alternativní metody pro extrakce kapalinou (v Soxhletově extraktoru nebo ultrazvukem). V teoretické části byly zpracovány dostupné publikované informace o extrakci explozivních látek tekutinou v nadkritickém stavu. Důraz byl kladen na vliv modifikátoru, extrační teploty a extrakčního tlaku na extrakční účinnost. V experimentální části byly provedeny extrakce nepolymerních organických komponent z různých vzorků střelných prachů při různých teplotách s čistým oxidem uhličitým a oxidem uhličitým modifikovaným různými modifikátory. Výtěžky byly porovnány s extrakcí v Soxhletově extraktoru. Na závěr bylo provedeno vyhodnocení výsledků jednotlivých měření se zaměřením na vliv zkoumaných modifikátorů na účinnost extrakce.
Supercritical fluid extraction VIII.
Keywords: superkritická fluidní extrakce; střelné prachy; modifikátory