Stanovení Si ve vzorcích organických pigmentů metodou atomové absorpční spekrometrie - Faltys, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2013)
Předložená diplomová práce byla zaměřena na možnosti přímé analýzy suspenzí pro stanovení Si v DPP pigmentech suspenzním dávkováním jako alternativní, časově úsporné metody ve srovnání s postupy založenými na mineralizaci na mokré cestě s následnou analýzou metodou atomové absorpční spektrometrie s atomizací v plameni (FL-AAS). Pro správné stanovení křemíku v pigmentech byla provedena optimalizace podmínek měření a postupu přípravy vzorku k analýze. Byly určeny analytické charakteristiky stanovení křemíku pomocí navržené metody. Správnost metody byla ověřena porovnáním výsledků získaných přímou analýzou suspenzí s daty obdrženými po mikrovlnné mineralizaci a pomocí referenční metody LIBS.
Determination of Si in organic pigments by atomic absorption spectrometry
Keywords: stanovení křemíku; DPP pigmenty; analýza suspenzí; FL-AAS; mikrovlnná mineralizace; Silicon determination; DPP pigments; slurry sampling analysis; microwawe digestion