Demografické stárnutí jako bezpečnostní hrozba - Fričová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2016)
Předmětem bakalářské práce je zhodnocení významného problému demografického stárnutí, kterým je v dnešní době zasažena většina vyspělých států. Tato práce pojednává o možných negativních dopadech na zajišťování bezpečnosti v kontextu širších socioekonomických souvislostí. Demografické stárnutí je nejprve analyzováno v jednotlivých zemích Evropské unie. Dále se analýza zaměřuje na Českou republiku, a to na úrovni krajů. Pozornost je věnována základním ukazatelům charakterizujícím stárnutí populace.
Demographic ageing as a security threat
Keywords: demografické stárnutí; bezpečnost; demografická analýza; struktura a dynamika obyvatelstva; Česká republika; Evropská unie; demographic ageing; security; demographic analysis; structure and dynamics of the population; Czech Republic; European Union