Nerovnosti ve stavu zdraví v zemích Evropy a jejich determinanty - Pacáková, Viera; Jindrová, Pavla; Žáčková, Zuzana (Mendelova univerzita v Brně, 2019)
Dosažení dobře fungujících systémů zdravotní péče je základním cílem pro všechny evropské země. Významné rozdíly ve stavu zdraví a kvalitě zdravotní péče však stále existují mezi evropskými zeměmi a také v rámci odlišných demografických či sociálních skupin. Na regionální, národní, na úrovni členských zemí EU a OECD i na celosvětové úrovni jsou shromažďovány, pravidelně aktualizovány a on-line publikovány rozsáhlé datové soubory různých ukazatelů o systémech veřejného zdraví. Paradoxně, právě rozsáhlost těchto datových souborů je příčinou toho, že bez alespoň základní statistické analýzy je míra poskytovaných informací minimální. Pokročilé statistické metody, zaměřené na snížení dimenze a kvantifikaci kauzálních vztahů mohou poskytnout významnou informační přidanou hodnotu. Cílem tohoto článku je analyzovat kauzální vztahy mezi zdravotním stavem, zdravotními výdaji a zdroji zdravotní péče ve vybraných evropských zemích a identifikovat determinanty nerovností v oblasti zdraví v evropských zemích pomocí aplikace vícerozměrných statistických metod.
Inequalities in Health Status in European Countries and Their Determinants
Keywords: Zdravotní nerovnosti; zdravotní stav; korelační analýza; faktorová analýza; shluková analýza; Health inequalities; health status; correlation analysis; factor analysis; cluster analysis.