Vliv světla na stabilitu tiskařské černě - Sochová, Anna (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se zabývá studiem stability tiskařské černi, a to při působení světla. Práce si klade za cíl zjistit, k jakým změnám dojde při působení urychleného stárnutí vlivem světla na ruční a dřevitý papír potištěný barvami na bázi pigmentů z kostní černi a lampových sazí ve lněném oleji jako pojidle.
Ageing of historical black prints under ligh treatment
Keywords: tiskařská čerň; urychlené stárnutí; světlo; lampové saze; kostní čerň; black printing inks; accelerated aging by light exposure; light; bone black; lamp black