Vývoj ekonomiky Švédska a její komparace v rámci EU - Kusteinová, Barbara (Univerzita Pardubice, 2011)
Švédsko je jednou z nejvyspělejších zemí světa s velmi vysokou životní úrovní a zároveň tradičně silným sociálním systémem. Tuto zemi budeme porovnávat z hlediska vývoje její ekonomiky s ekonomikou Evropské unie. Použijeme k tomu základní makroekonomické ukazatele, konkrétně hrubý domácí produkt, inflaci, nezaměstnanost a platební bilanci.
The Economic Progress of Sweden and its Comparison within the EU
Keywords: komparace; makroekonomické ukazatele; Švédsko; hrubý domácí produkt; inflace; nezaměstnanost; platební bilance; hospodářská politika; comparison; macroeconomic indicators; Sweden; gross domestic produkt; inflation; unemployment; balance of payments; economic policies