Modely rovnováhy v mezinárodním obchodě - Lusk, Karel (Univerzita Pardubice, 2004)
Cílem této práce je popis matematického modelu obecné rovnováhy pro ekonomiku s mezinárodním obchodem. Jelikož je tato problematika závislá na modelu uzavřené ekonomiky a užitkových, poptávkových a nabídkových individuálních funkcí, je tato problematika v této práci podrobně rozepsána. Práce popisuje změnu rovnovážných pozic při aplikaci omezujících faktorů. V posledních kapitolách je do problematiky spotřební nabídky a poptávky zakomponována podnikatelská nabídka a poptávka, která tvoří produkční funkci a je načrtnuta dynamizace matematických modelů.
General-equilibrium models in international trade
Keywords: mezinárodní obchod; matematické modely; národní hospodářství; mikroekonomie