Syntéza a studium fosforečnanových pigmentů - Kosinová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2020)
Disertační práce je zaměřena na studium fosforečnanových sloučenin s NASICON strukturou, které byly prvně zkoumány jako keramické pigmenty. Pozornost byla věnována pigmentům typu CoZr4(PO4)6 a Co1-xMgxZr4(PO4)6, kde x = 0,25; 0,5. Pigmenty byly připraveny klasickou keramickou metodou a metodou sol-gel. Jako výchozí suroviny byly použity uhličitan kobaltnatý, oxid zirkoničitý, uhličitan hořečnatý, hexahydrát chloridu kobaltnatého, oktahydrát chloridu - oxidu zirkoničitého a hydrogenfosforečnan amonný nebo kyselina trihydrogenfosforečná. Připravené pigmenty byly kalcinovány při 600 - 1300 °C. Finální pigmenty byly charakterizovány pomocí rentgenové difrakční analýzy, VIS - spektrofotometrie a termické analýzy. Byl sledován vliv složení a teploty kalcinace na barevnost, velikost částic a fázovou čistotu připravených pigmentů. Dále byl ověřen vliv mineralizátorů na vlastnosti připravených pigmentů o složení CoZr4(PO4)6 a Co1-xMgxZr4(PO4)6, kde x = 0,25; 0,5, které byly připraveny také klasickou keramickou metodou a metodou sol-gel. Jako mineralizátory byly použity uhličitan lithný, boritan lithný a kyselina boritá.
Synthesis and investigation of phosphate pigments
Keywords: anorganické pigmenty; NZP fosfáty; keramická glazura; mineralizátory; inorganic pigments; NZP phosphates; ceramic glazé; mineralizers