Odstraňování pesticidů z vod adsorpcí - Paliga, Radomír (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce se zabývá adsorpcí a možnostem jejího využití pro odstranění pesticidů z vod. V teoretické části je nejprve pozornost věnována nejčastěji používanému adsorbentu, tj. aktivnímu uhlí. Dále je popsána adsorpce a adsorpční rovnováha včetně nejčastěji využívaných adsorpčních izoterem. Závěr teoretické části práce je věnován pesticidům a možnostem jejich odstranění s důrazem na využití adsorpce. V experimentální části jsou pak uvedeny výsledky experimentů sorpce dvou pesticidů, metolachloru a acetochloru na čtyři vybrané typy aktivního uhlí.
Removal of pesticides from water by adsorption
Keywords: aktivní uhlí; adsorpce; pesticidy; activated carbon; adsorption; pesticides