Město v soukolí válečného stroje. Historie města Chrudimi v letech 1639 - 1650 - Pithart, Pavel (Univerzita Pardubice, 2010)
Tématem bakalářské práce jsou dějiny města Chrudimi v letech 1639 - 1650. Cílem je zjištění vlivu probíhajících válečných událostí na město ve zmiňovaném období a zejména pak pobytu švédských vojáků v něm. Práce je rozdělena na dva základní celky. První předkládá dějiny města a stejnojmenného kraje v kontextu událostí probíhajících v Českých zemích a sekundárně i ve Svaté říši římské. Celek druhý se poté zaobírá průzkumem pramenného materiálu. Na jeho základě je v závěrečné části provedena interpretace vlastních výsledků bádání.
A town in the thirty years war: history of Chrudim between 1639 and 1650
Keywords: Chrudim; městské dějiny; třicetiletá válka; raný novověk; cities history; thirty years´ war; early modern period