Historie a současnost specializovaných archivů - Zaoral, Jan (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá vznikem vybraných specializovaných archivů a jejich historickým vývojem až po současnost a zaměřuje se na české specializované archivy, které se nacházejí v Praze. Věnuje se jejich vnitřní struktuře a vývoji podle legislativy. Ukazuje jejich pozici v archivní síti a udává, jaký typ archiválií uchovávají. Dále jsou v práci zvýrazněny jednotlivé roky, které měly vliv na chod jednotlivých archivů a byly roky přínosů.
History and Present State of several Specialized Archives
Keywords: archiválie; archivní legislativa; archivní síť; specializované archivy; archivní fondy; archival records; archival legislation; archive network; specialized archives; archival collections