Hospodaření poddanského města Pardubice v letech 1530-1590 ve světle knih počtů - Stehlíková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato diplomová práce je věnována tématice městského hospodaření v Pardubicích mezi lety 1530-1590, tedy v letech, kdy byly Pardubice poddanským a také rezidenčním městem jednoho z nejmocnějších rodů té doby - Pernštejnů. V druhé polovině 16. století pak již celé panství i s městem patřilo mezi královské komorní majetky. Práce představuje, jak se tato změna promítla v městské samosprávě, jak a zda vůbec se v těchto dvou obdobích liší struktura a jednotlivé náležitosti městských účtů, a to jednak po formální a také po obsahové stránce. Práce si také klade za cíl nahlédnout do každodenního života města v raném novověku právě prostřednictvím městského hospodaření.
Liege economy of the town Pardubice in the years 1530-1590 according to book of numbers
Keywords: town administration; economy; everyday life; 16th century; Pardubice; Bohemia; Pernštejn family; městská správa; hospodaření; každodennost; 16. století; Pardubice; Čechy; Pernštejnové