Strukturní analýza potravinových alergenů metodou mikrofluidní imunomagnetické separace - Jankovičová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2011)
Dizertační práce se zabývá izolací a identifikací epitopů s alergenním potenciálem modelového potravinového alergenu ovalbuminu. K tomuto účelu byla použita technika epitopového mapování, tzv. epitopová extrakce, založená na kombinaci proteolýzy alergenu imobilizovaným enzymem s následným vychytáním alergenních epitopů specifickými protilátkami vázanými na pevné fázi. Jako pevná fáze byly použity magnetické mikročástice a imunoafinitní izolace byly realizovány v mikrofluidním uspořádání, což přineslo řadu výhod. Identifikované alergenní epitopy mohou být následně použity k přípravě peptidových vakcín užívaných v rámci specifické alergenové imunoterapie.
Structural analysis of food allergens by microfluidic immunomagnetic separation method
Keywords: ovalbumin; potravinová alergie; specifická imunoterapie; epitopové mapování; magnetické mikročástice; imobilizace proteinů; imunomagnetická separace; mikrofluidní zařízení; bioinformatika; ovalbumin; food allergy; specific immunotherapy; epitope mapping; magnetic microparticles; protein immobilization; immunomagnetic separation; microfluidic device; bioinformatics