Restaurování pískovcové sochy alegorie jara z Ledebourského paláce - Knot, Marek (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce dokumentuje průběh komplexního restaurátorského zásahu na pískovcové soše představující alegorii jara. Tato socha je součástí alegorického cyklu čtyř ročních období z 2. poloviny 18. století a celý soubor byl původně umístěn v zahradách pod Pražským hradem. Později došlo k přemístění soch do interiéru Ledeburského paláce. Práce obsahuje kompletní restaurátorskou dokumentaci a nabízí tak vhled do procesu restaurování, které koncepčně navazuje na dříve restaurované sochy souboru.
Restored sandstone sculpture Allegory of Spring from Legdebour Chateau
Keywords: restaurování; alegorie jara; Ledebourský palác; putti; jemnozrnný pískovec; Platzer, I. F.; 2. polovina 18. století; rokoko; restoration; allegory of spring; Legdebour Chateau; putti; second half of 18th century; rococo