Původce salmonelózy v Pardubickém kraji - Syrová, Petra (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce s názvem Původce salmonelózy v Pardubickém kraji se zabývá obecnou charakteristikou bakterií rodu Salmonella, onemocněním, která způsobují a jejich laboratorní diagnostikou. Popisuje laboratorní postup průkazu původců salmonelových onemocnění ve výtěrech z rekta na Oddělení infekční diagnostiky Litomyšlské nemocnice v letech 2016-2019. Nálezy jednotlivých původců salmonelózy jsou za dané období následně zhodnoceny v závislosti na pohlaví a věku pacientů a také v závislosti na sézonnosti výskytu.
Causative agent of salmonellosis in the Pardubice Region
Keywords: Salmonella; salmonelóza; kultivace; laboratorní diagnostika; výskyt salmonel; Salmonella; salmonellosis; cultivation; laboratory diagnostics; occurrence of salmonella