Moderní instrumentace v průtokové injekční analýze - Pávová, Petra (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá charakterizací systému pro průtokovou injekční analýzu s elektrochemickou detekcí použitím různých hnacích zařízení, několika typů průtokových cel a různých materiálů elektrod. Jednotlivé průtokové analyzátory byly sestaveny pomocí klasické peristaltické pumpy, lineární pumpy a miniaturizované peristaltické pumpy zapojením s tenkovrstvou celou, ručně vyrobenou tenkovrstvou celou nebo s wall-jet celou propojením hadičkami odlišných průměrů. Vlastnosti těchto systémů byly testovány na modelovém amperometrickém stanovení peroxidu vodíku změnou různých experimentálních podmínek. Byl sledován vliv průtokové rychlosti nosného roztoku, vliv průměru hadiček a vliv nadávkovaného objemu vzorku na velikost proudové odezvy při různém uspořádání systému. Závěrem byla proměřena kalibrační závislost peroxidu vodíku na různých elektrodách a diskutovány klady a zápory jednotlivých uspořádání.
Modern instrumentation in flow injection analysis
Keywords: FIA; amperometrická detekce; peroxid vodíku; platinová elektroda; uhlíková pastová elektroda; tištěné elektrody; amperometric detection; hydrogen peroxide; platinum electrode; carbon paste electrode; screen-printed electrodes