Farmakologicky navozené deprese - Banarová, Karla (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na depresogenní účinek některých léčiv, zejména antihypertenziv a kardiovaskulárních léčiv, hormonálních kontraceptiv, kortikosteroidů, antiparkinsonik, analgetik a antimigrenik, antikonvulziv a antiepileptik, benzodiazepinů, antiulcerotik, protinádorových léčiv a antibiotik. Práce shrnuje mechanismy, jakými mohou tyto skupiny léčiv navozovat a zhoršovat depresivní symptomy.
Drug-induced Depression
Keywords: farmakologicky navozené deprese; deprese; depresogenní účinky; nežádoucí účinky; antidepresiva; drug-induced depression; depression; depressogenic effects; side effects; antidepressant