Iluze a deziluze 60. a 90. let 20. století (ve vybraných dílech české poezie) - Rykrová, Kerstin (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá zkoumáním poetiky básníků, kteří jsou řazeni do kontextu generace 60. let (J. Gruša, K. Šiktanc, P. Šrut, I. Wernisch, P. Skarlant, J. Šotola, P. Kabeš, L. Dvořák, J. Kainar, J. Jelen, I. Diviš, K. Sýs, K. Kryl, L. Novák, J. Hauková, S. Dvorský, E. Juliš, P. Řezníček). Sleduje vývoj básnických poetik v širším historicko-kulturním kontextu na vybraných dílech z publikačního období 60. - 90. let 20. století. Důraz je kladen na interpretace básnických děl. Pomocí tohoto interpretačně analytického čtení si práce klade za cíl sledovat zásadní témata a motivy, ale i obecnou formu těchto básní.
The illusion and disillusionment of the 1960s and 1990s (in selected works of Czech poetry)
Keywords: iluze; deziluze; česká poezie; 60. a 90. léta 20. století; generace; motivy; kontinuita; illusion; disillusionment; Czech poetry; 1960s and 1990s; generations; motifs; continuity