Problematika uplatňování dobrovolných dohod - Pirkl, Martin (Univerzita Pardubice, 2005)
Bakalářská práce se zabývá problematikou dobrovolných environmentálních dohod. První část charakterizuje obecně dobrovolné přístupy a dobrovolné environmentální dohody. Druhá a třetí část popisují jejich efektivnost, institucionální nástroje v dobrovolných dohodách, teorii konfliktů a her. Ve čtvrté části najdeme porovnání zmiňovaných dohod tuzemských a zahraničních. Nejprve dohody ve vybraných státech EU, poté USA, Japonska a Kanady. Je popsán systém doborovolných dohod v jednotlivých zemích, jejich závaznost a dodržování. V poslední kapitole jsou uvedeny konkrétní dohody v ČR a jejich charakteristika. Závěrem pak zhodnocení celkového stavu a významnosti dobrovolných environmentálních dohod.
Voluntary agreements and their assertion problems
Keywords: Životní prostředí; dobrovolné dohody; environmentální management; dobrovolnictví; ekologie; environmentální systém řízení; dohody; Česká Republika; Evropská Unie; Spojené státy americké; Japonsko; Kanada