Kriminalita a pocit bezpečí ve městě - Tomšů, Jakub (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato diplomová práce se zaměřuje na vznik a projevy deviantního a kriminálního chování ve společnosti, ale především na vnímání kriminality ve společnosti. Základ práce tvoří definice pojmů kriminalita, deviace, pachatel, oběť. Rovněž zahrnuje kategorizaci obecné kriminality, stejně jako nejdůležitější teorie. Rovněž zde najdete analýzu kriminálních statistik, které mapují kriminální vývoj české společnosti od roku 1991 po současnost. V praktické části je realizován výzkum na Zlínsku prostřednictvím rozhovoru s informátory, kteří byli ve výkonu trestu.
Crime and Sense of Security in the City
Keywords: kriminalita; delikvence; pachatelé; oběti; anomie; sociální diferenciace; sociální struktura; distribuce moci; sociální kontrola; labelling; sociální deviace; antropologie; sociologie; urbánní antropologie; crime; delinquency; offender; victim; anomie; social differentiation; social structure; distribution of power; social control; labeling; social deviance; anthropology; sociology; urban anthropology