Příprava cyklopentadienylových sloučenin molybdenu obsahující fenylthioetherovou funkční skupinu - Hanzl, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato práce se zabývá přípravou polosendvičových cyklopentadienylových komplexů s cyklopenadienylovým ligandem substituovaným postranním ramínkem s thioetherovou funkční skupinou. V teoretické části jsou shrnuty způsoby přípravy substituovaných cyklopentadienylových ligandů s postranním ramínkem s thioetherovou funkční skupinou a jejich komplexů s přechodnými kovy. V experimentální části je popsána příprava cyklopenadienového proligandu s postranním ramínkem s thioetherovou funkční skupinou, příprava allyl cyklopentadienylového komplexu [(η3 -C3H5)(η5 -C5H4(CH2)2SC6H5)Mo(CO)2] a jeho protonace kyselinou tetrafluoroboritou v MeCN, která vedla ke vzniku kationtového komplexu [(MeCN)2(η5 -C5H4(CH2)2SC6H5)Mo(CO)2][BF4]. Náhradou koordinovaného MeCN za N,N´ bidentátní ligandy bylo připraveno šest komplexů vhodných pro testování biologické aktivity. Všechny připravené sloučeniny byly charakterizovány pomocí 1H NMR spektroskopie. Organokovové komplexy molybdenu byly také charakterizovány pomocí MS a IR spektroskopie. Struktura dvou komplexů byla navíc potvrzena pomocí XRD analýzy.
Preparation of cyclopentadienyl molybdenum compounds bearing phenylthioether functional group
Keywords: cyklopentadienyl; molybden; thioether; nukleární magnetická rezonance; cyclopentadienyl; molybdenum; thioether; nuclear magnetic resonance