Příprava substrátů obsahujících fotopřepínatelné řídící skupiny - Hanousková, Anna (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá způsoby syntézy azo látek, iminů a jejich fotochemických vlastností. V rešeršní části práce jsou popsány možné syntézy azo látek a iminů a jejich fotochemické vlastnosti. V experimentální části je popsána syntéza 1-(4-methoxyfenyl)-N-fenyl-1-[4-(trifluormethyl)fenyl]methaniminu a 1-([1,1´-bifenyl]-2-yl)-2-(2,6-difluorfenyl)diazenu. Následně jsou zkoumány jejich fotochemické vlastnosti a reaktivita s palladnatými solemi.
Preparation of substrates containing photoswitchable directing groups
Keywords: azosloučeniny; azokopulační reakce; Millsova reakce; iminy; fotochemické vlastnosti; azo compounds; azocoupling reactions; Mills reaction; imines; photochemical properties