Návrh podvozku elektrické vícesystémové lokomotivy pro nákladní dopravu - Brodský, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2007)
Cílem této diplomové práce je návrh podvozku elektrické vícesystémové lokomotivy pro nákladní dopravu. Dle zadaní firmy ŠKODA Transportation s.r.o. má být zachováno co nejvíce komponentů z budoucí třísystémové lokomotivy řady 109 E s možností modulární koncepce. Vlastní provedení této diplomové práce je v návrhu pohonu elektrické vícesystémové lokomotivy, konstrukčního prvku pro přenos podélných sil mezi skříní a rámem podvozku. U některých komponentů jsou vytvořeny modifikace, které budou voleny podle požadavků zákazníka, technologických, výrobních nebo cenových možností.
The project of the bogie for a multi-system electric freight locomotive
Keywords: lokomotivy; nákladní doprava; tlapové motory; podvozky; životní náklady