Nedokončená ošetřovatelská péče - scoping review - Vondrák, Matěj (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na fenomén nedokončené ošetřovatelské péče, který je pozorován ve zdravotnických zařízeních po celém světě. V teoretické části jsou popsány tři klíčové koncepty tohoto fenoménu a vysvětlena problematika související terminologie. Průzkumná část se zabývá tím, jak sestry v klinické praxi vnímají nedokončenou ošetřovatelskou péči. Použitím metody literárního přehledu bylo zařazeno devět studií. Analýza těchto studií ukázala, že ačkoli sestry nejsou obeznámeny s existencí tohoto fenoménu, běžně se s ním na svých směnách setkávají a jsou schopny popsat jeho příčiny a důsledky. Výsledky naznačují, že výzkum v této oblasti je krátkodobý a některé souvislosti se teprve objevují. Prohlubující se nedostatek sester negativně ovlivňuje přidělované nebo nedokončené činnosti. Je nezbytné tento fenomén dále sledovat a navrhovat doporučení, která minimalizují negativní dopady na pacienty a sestry.
Unfinished nursing care - scoping review
Keywords: ošetřovatelství; péče; nedokončená péče; přidělovaná péče; zmeškaná péče; nursing; care; unfinished care; rationing care; missed care