Vinařství jako lokální aspekt v oblasti Dingač - Špalková, Sabina (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce se věnuje oblasti Dingač, která je charakteristická a také velmi známá díky rozšířenému vinařství, na kterém je většina tamních obyvatel závislá. Vinařství se zde provozuje již několik stovek let a stalo se neodmyslitelnou součástí života a to i přes značné problémy, které s sebou přinesla ekonomická krize. Vedle tohoto způsobu obživy se zde rozšířil cestovní ruch, kterému se zde daří nejen díky atraktivní poloze, ale svůj podíl na něm má také vinařská tradice. Tradice je dalším symbolem oblasti, na který jsou obyvatelé Dingače pyšní. Účelem mé práce je zjistit pomocí kvalitativního výzkumu, jakým způsobem se obyvatelům daří tyto aspekty propojit.
Winery as the local aspect of Dingač
Keywords: vinařství; lokalita; identita; tradice; ekonomická antropologie; cestovní ruch; winery; locality; identity; tradition; economic anthropology; tourism