Návrh ceny reálného výrobku - Hložková, Anna (Univerzita Pardubice, 2008)
Všechny firmy i mnohé neziskové organizace musí určovat ceny svých výrobků a služeb. Stanovování cen se v České republice řídí zákonem č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů. Podnik má několik možností, jak může určit cenu svých výrobků. Nejužívanějším přístupem ke stanovení ceny je nákladově orientovaná cena. Dalšími přístupy ke stanovení ceny jsou např. poptávkově orientovaná cena, konkurenčně orientovaná cena nebo cena orientovaná na užitek. V podniku DAKO – CZ se tvoří ceny všech výrobků nákladovou cenou – všeobecným kalkulačním vzorcem, který je upraven pro vlastní potřebu firmy.
Suggestion prices of real produce
Keywords: prices; costing; Costs; overhead costs; general costing formula; products; services; Ceny; kalkulace; Náklady; režie; všeobecný kalkulační vzorec; výrobky; služby