Toxiny hub a jejich vliv na lidský organismus III - Moravcová, Martina (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou méně známých nejedlých a jedovatých hub. Celkem byly vybrány a popsány čtyři oddíly hub. V prvním oddíle jsou popsány čechratky, čepičatky, zejména pak čepičatka jehličnanová, která obsahuje toxin alfa-amanitin, dále helmovky, z nichž je významná helmovka růžová, která obsahuje muskarin, a posledním popsanou skupinou jsou čirůvky. Ve druhém oddíle jsou zpracovány holubinky, u kterých toxin zatím nebyl nalezen. Do třetího oddílu patří ryzce, nejvíc nebezpečný je ryzec šeredný, ten obsahuje alkaloid necatorin. Do posledního oddílu byly zařazeny hořké a modrající hřiby. Hlavním cílem práce bylo poskytnout informace o toxinech, které jsou obsaženy v těchto houbách a jejich následků pro lidský organismus
Fungal toxins and their influence on human organism III
Keywords: toxiny; houby; lidský organismus; muskarin; necatorin; alfa-amanitin; toxins; mushrooms; human organism; muscarine; necatorin; alfa-amanitin