Dítě s Downovým syndromem v rodině - Pleskotová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce poukazuje na humánnější model péče a pomoci v domácím prostředí osobám s Downovým syndromem. První část této práce se zabývá historií Downova syndromu, jeho příčinami, vývojem a vzděláváním dětí s tímto syndromem. Následující kapitola se orientuje na přijetí postiženého dítěte do rodiny a jeho následnou výchovu. Závěr této práce je zaměřen na péči o osoby s Downovým syndromem a organizace, které těmto osobám v České republice pomáhají. Empirické šetření je zaměřeno na kvalitativní výzkum ve vybrané rodině formou rozhovoru.
Child with Down syndrome in the family
Keywords: Downův syndrom; děti; rodina; postižení; péče; výchova; down´s syndrome; children; family; disability; care; education