Aplikace kinetiky při studiu biochemicky a farmakologicky významných dějů - Komersová, Alena (Univerzita Pardubice, 2018)
Hlavním cílem předložené habilitační práce bylo pomocí různých kinetických přístupů přispět k řešení problematiky biochemicky a farmakologicky významných dějů. Prvním dílčím cílem bylo řešení problematiky prodlouženého uvolňování léčiva pomocí nelineární regresní analýzy disolučního profilu léčiva. Kvantitativní analýza disolučních dat na základě matematického popisu profilu léčiva umožňuje získat kinetické parametry uvolňování léčiva v podmínkách in vitro, které mohou být využity pro predikci mechanismu a rychlosti uvolňování léčiva v podmínkách in vivo. Druhým dílčím cílem bylo přispět k řešení problematiky enzymatické hydrolýzy acetylcholinu a inhibice této reakce stanovením rychlostních konstant neinhibované a inhibované hydrolýzy. Razantní úbytek acetylcholinu v mozku v důsledku nadměrné aktivity acetylcolinestrázy je jednou z uznávaných příčin rozvoje Alzheimerovy choroby, proto hledání účinných a netoxických inhibitorů acetylcolinestrázy je jedním z možných přístupů k terapii tohoto neurodegenerativního onemocnění. Řešení rychlostních rovnic popisujících model inhibované a neinhibované hydrolýzy acetylcholinu umožňuje získat hodnoty kinetických parametrů pro neihibovanou (k1, k-1, k2, Vlim a Km) i inhibovanou (k1, k-1, k2, k3, Vlim a Km´) hydrolýzu acetylcholinu a posoudit tak inhibiční schopnost studovaného inhibitoru.